Sri-lanka--een gezegend eiland deel 1 - Reisverslag uit Galle, Sri Lanka van Cees - WaarBenJij.nu Sri-lanka--een gezegend eiland deel 1 - Reisverslag uit Galle, Sri Lanka van Cees - WaarBenJij.nu

Sri-lanka--een gezegend eiland deel 1

Door: Cees

Blijf op de hoogte en volg Cees

15 Oktober 2006 | Sri Lanka, Galle

Drie weken Sri-lanka; een paradijselijk eiland!

Hoe het allemaal begon;

Bij binnenkomst van een haven ben je altijd een dag druk met ambtenaren, dus voordat je binnen loopt moet je wel goed gegeten hebben en zorg dat je water bij je hebt want het duurt altijd eventjes van de ene tafel naar de andere ambtenaar die allemaal onderscheidende kleding hebben zoals ook hier Marine in blauw, doaune in bruin, leger in groen bruin of grijs- witte legerkostuums en het leger is hier in opperste paraatheid level 1,kortom het is altijd vermoeiend en noodzakelijk om een agent bij je te hebben die de taal spreekt want engels ontbreekt veelal zo ook hier is het allemaal "singalee's". De mensen hier zijn Bouddha gelovig en vandaag is het "volle Maan' d.w.z. iedereen heeft vrij en is alles gesloten; dus ook iets om bij ons in te voeren: op de vollemaan dag is het zondag en is er feest.(Tsunamie dag viel toevallig ook op volle maan n.m. 26 december dus is deze ramp op een heilige dag gebeurd waarmee er extra geloofwaardigheid van een straf des Bouddha's aan kleeft). Bouddha is net als Jezus geboren uit een Prinselijk paar die hun kindje bijzondere gaven mee hebben gegeven en daarmee een godheid werd binnen de Hindi beschaving in India en zich met zijn voeten in zee te begeven zich een nieuwe weg in sloeg en hij afstand van Hindi geloof hetgeen staat voor land en alles van het land dus veelal de mensen vegetaris zijn. Je vindt Bouddha dan ook zoals hier op een eiland en eten de mensen hier wel vlees en vis; in Thailand, het meeste bekende Bouddha land geef je bv een Boudha beeld dan ook aan iemand die je gaat verlaten of niet meer samen mee zult of kunt zijn of het huis voorgoed verlaat; dan geef je aan zo'n iemand vriend of familie een Bouddha om hem alle geluk toe te wensen en Hem als bescherm engel mee te geven. In India zijn de de Hindi mensen meer op Ganesch de slimme Olifant gericht als gift; zijn afbeelding is dan ook wishdom en rijkdom of Shiva de beelschone danseres die eigenlijk een draken dans uitbeeld en is symbolisch voor het gevecht tegen onrecht van vele vrouwen en moeten je vrouwen eigenlijk juist een Shiva God geven om hieruit kracht te putten. De vrouwen in India zien er mooie uit met hun sharons; hier in Srilanka is de welvaart in een dipje. Sri lanka heeft alleen thee als export product en wordt verder alles geimporteerd; dus liggen er kansen om Hennaplus en Tropicalbrown producten middels een importeur te kunnen verkopen.

Galle;
DEDE, mijn hulp in alles laat zijn huis zien wat hij en zijn gezin van twee kinderen, deelt hij zolang met zijn vader en moeder; het water stond hier in 5 minuten 3 meter hoog; de tweede golf was 5 meter hoog en vernietigde de rest tot ver in het binnenland!; wonder boven wonder konden ze allemaal het hoogste huis bereiken direct achter hun huis en hebben ze het overleeft. De muren zijn nog alle sporen te zien van wat zeewater kan aanrichten; ongelofelijk maar alles licht daarna ook in puin. De overheid heeft 5 maanden lang 5000 roepie= $50.-- aan families gegeven want alles was weg en geen werk. DEDE zijn vriend en TukTuk taxichauffeur heeft 14 familieleden verloren en heeft er nu 2 meisjes (16j en 18j)van zijn zuster bij gekregen, alle verdere familie leden zijn verdronken en van slechts 4 zijn hun lichamen daadwerkelijk terug gevonden. In de haven van Galle waar ik nu lig was een goede yachtvoorziening. De plastic drijvers waar ik nu aan lig is wel hel gammel en eigenlijk kan het allemaal niet maar dat is ook de rede dat er geen yachies meer komen want er is niets. Het cementschip wat vanmorgen weer is vertrokken stond boven op de kade; 9000 ton 300 meter lang en 50 meter schip stond in 2-3 minuten boven op de kade en is na een jaar door Mammoet NL weer opgetakeld en in weer in zee gezet. Ze zijn hier nog steeds iedere dag bezig met de Tsunamie. Tot na de Tsunamie had nog nooit iemand van Tsunamie gehoord! Dus een slecht teken van God, maar het leven gaat door. Er zijn buitenlandse organisatie zoals de Deutsche Bundes Bank hebben hier huisjes gebouwd. DEDE ontvangt maandelijks van prive mensen uit UK $50 waarmee hij stukje voor stukje een nieuw huis kan bouwen. Toevallig wordt vandaag zijn betonnen eerste verdiepeing gelegd nadat er 1,5 jaar geen geld voor was. Deze dag is zijn belangrijkse dag en een teken van God dat er ook nog een buitenlander langs komt! Toeval bestaat niet; deze mensen putten hier juist weer veel kracht en hoop uit en waren dan ook heel blij. Ik moest mee naar de Burgemeester om te plijten voor een echte nieuwe MARINA opdat de circa 250 yachies weer zouden terug komen en daarmee voor DEDE er weer een rijk bestaan zou terug keren.Kortom ik heb foto's gemaakt van deze plek en met de Burgemeester en de minister van Tourisme weer aan deze faciliteit juist in Galle moet gaan financieren;hij beloofde zijn best te doen en het plan is om de eerst volgende Kings Cup rally van Phuhket dan ook op deze plek te leggen; men verwacht zo'n 25 deelnemers in January 2007, dus Herman Joosten en z'n makkers zijn van harte welkom! het begin is er dan weer!

Zaterdag 7 oktober Negombe beach, na Marjan op te hebben gepikt zitten we in het enige vijfsterren hotel van het eiland: The Beach. Het regend met bakken en de "zon"dag verwaterd; dus zwemmen we in regen.
Maandag 9 oktober, op naar Dilmah Thee plantages; de thee die we in Care verkopen en gaan we nu de fabriek bezichtigen op uitnodiging van de importeur, blijkt dat ze de thee kopen van de vele thee fabrieken direct boven in de bergen waar dit ook direkt wordt verwerkt. Smorgens en smiddags plukken de vrouwen en brengen gemiddeld 20-25 kilo naar de fabriek waar er direkt 15% vocht wordt verdampt door drogenbakken, dan wordt het gekneust op een draaisschijf zgn roller machine en krijgen alle blaadjes het bekende opgerolde effect, direct sorteren naar grote, komt het in fermentatie bakken als het normale thee moet worden. Groene thee is dus niet gefermenteerd heeft daardoor ook geen rode kleur. Het fermenteren duurt 21/2 uur en gaat direct de droogcabine in voor 12,5 minuut, takjes worden verwijderd en dienen weer als compost; de thee kleur selecterings computer van japans makelij verdeelt de thee in smaak varienten; er zijn 9 soorten thee: met witte puntjes Golden tips; dit zijn alleen de topblaadjes, Silver tips de iets mindere soorten en dan de gezondste antioxydanten groene thee ( 5 kopjes per dag), daarna 3 soorten export zwarte gefermenteerde thee en 3 fijn korrelig zware thee voor binnenlands gebruik zgn BOP soorten. Het proces verloopt dus snel en kan daarna naar Colombo naar de Dilmah verpakkingsfabriek worden gebracht voor export. Heel mooie zakjes/doosjes en is het bekendste merk. De reis naar Kandy gaat gestaag omhoog boven de 2000 meter en we hebben een prima hotel met uitzicht op een enorm wit Bouddha beeld en de stad en genieten van het locale LION'S biertje.
Dinsdag 10 oktober naar Sigirya een Unesco object en meest bepalend beeld van Skrilanka; deze rotsbeklimming op het heetst van de dag is onvergetelijk en bovenop staan de resten van diverse tempels; mooi plaatjes dus.
Woensdag 11 oktober, naar de Unesco wereld heritage verloren stad van Polonnaruwa, met een oppervlakte van Hoorn liggen de vele 1000 jaar voor C de vele klok torens, citadellen en offerplaatsen zo verspeid dat alles met de auto is te doen dus met airco zien we alles en wederom onvergetelijke plaatjes. Die klok toren staat voor het simbool of relukwie van een "gouden" tand die niet stuk te slaan is en bijzondere kracht heeft en dus wordt beschermd door deze klok behuizing en vindt u overal terug als symbool voor het Bouddhisme)
Donderdag 12 oktober naar Kandy terug waarbij de wegen wel heel smal, steil en gevaarlijk worden; over 30 km doen we dan ook 5 uur en komen we doodop aan in ons vertrouwde hotel, heelhuids want her ij gedrag van metname de bussen is levensgevaarlijk. Ons achterruit sneuveld en rijden we verder met een open achterzijde!
Vrijdag 13 naar Noweda Elya, op 2500 mt hoogte worden de mooiste foto's op scherpste stand gemaakt; moet je gezien hebben en wederom dit is het echte beeld van dit schitterende paradijselijke eiland. Met verbazing zien we de vele plukkers druk tot 17.00 uur en worden de balen theeblaadjes opgeladen om snel naar de vele thee fabrieken te brengen. 20 roepie levert dit per kilo op voor de damens! Het Koloniale Engelse GRAND hotel in overtreffende Britse style van weleer maakt deze dag verder af.
Zaterdag 14 wordt een moeilijke dag; er is geen hotel op onze route en moeten we na 12 uur rijden over wegen die allemaal in reparatie zijn en we gemiddeld ook niet harder kunnen dan 30 km p/u komen we eindelijk s'avonds om 21.00 uur bij de kust aan kuiken het eerste beste hotel in.
Zondag 15 oktober bezichtigen we Galle en het Hollandse Fort ook een Unesco object en laten we de LYRA rustig liggen en aan ons voorbij gaan! We pakken een TUI hotel langs de kust en rusten lekker uit van deze toch wel te veel auto uurtjes van deze week. Komende week gaan we het anders doen.

dat was het weer, vele belevenissen en indrukken van een eiland om gezien te hebben.

Ciao,

Cees en Marjan

• 15 Oktober 2006 - 14:07

Gerard:

Geniet er met z,n tweeen extra van,de verhalen komen ongetwijfeld wel weer
    Tot horens maar weer,groetjes liefs Ciao

• 15 Oktober 2006 - 21:42

Marijke:

Gaaaaaaaaf!!!
    Geweldig dat jullie zo genieten.Maak er wat moois van.Liefs van ons allemaal.

• 15 Oktober 2006 - 23:02

Rick:

xxx gaat goed zie ik haha

• 16 Oktober 2006 - 20:25

Manja:

tof he?

Verslag uit: Sri Lanka, Galle

In 10 jaar rond de wereld

Reizen en avontuur is ooit opgewekt door de kapitein Rob boekjes en daadwerkelijk direct door mijn Broer Jan en neef Rijn Wegener in daden omgezet; beide werden werktuigkundigen op koopvaardij schepen van de Hollandsche Loyd en KNZM met schepen als Gooiland, Amstelland en kwamen beiden thuis met stapels dia's van o.a.Zuid Amerika. Daarna ben ik bevangen geraakt van het echtpaar Jan en Gre Laarkamp met hun "Weeremeer" sloep, een kottergetuigd zeilschip waarmee zij in midden 70tiger jaren naar de Carib vertrokken en waar wij hen in menige haven heb op gezocht.
Met de Olympische gedachte van ons wedstrijdzeilteam Órtho Cneter in Hoorn van de tachtiger en negentiger jaren komt het moment dichterbij dat "önze" kinderen Marcelien en Lobke, de gebroeders Koster en Pim Nieuwenhuis, allemaal nu begin dertigers en M&L al met een SILVEREN OS plak in Qingdao en Lobke nu met Lisa weer opgaat vootr de Gouden plak en ook de Kosters 2012 weer zullen proberen. Dit stimuleerde om zelf na Athene 2004 zelf naar QingdaoOS 2008 door te varen ware; het niet dat de Chinese overheid hier anders over dacht en mij een jaar lang in Hong Kong gevangen hielt!!Na aankomst in Seattle omhoog naar de 2010 OSwinter games Vancouver, met als hoogte punt het 100 ste GOUD voor Nicolien Sauerbreij. Dan de pacific afzakken veeal voor de wind via San Fransisco, San Diego, Cabo San Lucas, Porto Quezal Guatamala, Costa Ricca, Het Kanaal, Cancun Mexico via Fort Lauderdale, Bermuda, Azoren met de LYRA het Hoornsche Hop medio july 2011 in kunnen komen varen!! Met de wens en de hoop dat Marieke deelnemer zal kunnen zijn op London OS2012; dat is onderdeel van deze muissie reis langs OS spelen van West naar Oost!
Waarbij de Pacific Passage en Atlantic Passage de LYRA verscheept zal moeten worden wegens tegengestelde routes dan de tradewinds voorschrijven.
Dit zullen 10 heel mooie onvergetelijke jaren worden, once in a life time.

Cees

GOING NORTH DEEL 2: VERTREK MUYERES

13 Maart 2011

YUCATAN MAYA RUINS BY BIKE
Cees

Reizen en avontuur is ooit opgewekt door de kapitein Rob boekjes en daadwerkelijk direct door mijn Broer Jan en neef Rijn Wegener in daden omgezet; beide werden werktuigkundigen op koopvaardij schepen van de Hollandsche Loyd en KNZHM met schepen als Gooiland, Amstelland en kwamen beiden thuis met stapels dia's van o.a.Zuid Amerika. Daarna ben ik bevangen geraakt van het echtpaar Jan en Gre Laarkamp met hun "Weeremeer" sloep, een kottergetuigd zeilschip waarmee zij in midden 70tiger jaren naar de Carib vertrokken en waar wij hen in menige haven hebben op gezocht. Met de Olympische gedachte van ons wedstrijdzeilteam Órtho Center in Hoorn van de tachtiger en negentiger jaren komt het moment dichterbij dat "önze" kinderen Marcelien en Lobke, de gebroeders Koster en Pim Nieuwenhuis, allemaal nu in de mid veertig en M&L met een SILVEREN Olympische plak hebben gescoord. De Olympische Spelen van Athene waren super en stimuleerde om zelf naar Qingdao te varen ware het niet dat de Chinese overheid hier anders over dacht en Lyra een jaar lang in Hong Kong gevangen hielt!! Dan de winterspelen in Vancouver 2010 zijn alweer ver achter ons en heb ik de Pacific voor de wind en stroom afgevaren met bijna fataal 360 turn en heeft Lyra ook mijn leven gered bij Cape Mendocinno. Via Costa Rica, Panama kanaal all the way North langs Mexico Key West naar Fort Lauderdale: helaas te laat voor de beoogde oversteek naar Bermuda Azores, maar op de Dockwiseboot naar Rotterdam. Nog wel de OS route afmaken en London 2012 met Zilveren Marit Bouwmeester en bronzen Lobke/Lisa met Golden Dorian een geweldig feest.Het HHH was beter dan ooit..wat een feest. Dan 2016 RIO maar helaas geen deelname van Marieke en heeft ze er alweer vier jaar werken als troubleshooter er opzitten.... Inmiddels zijn we oktober 2024 en LYRA bevindt zich in topconditie en is ready for a second world around the globe...misschien gaat Mariek als top coach met Team Odile/? naar Los Angeles 2028 Er is veel gebeurd afgelopen vier jaar en Thierry Baudet FvD doet er alles aan om de waanzin te keren: de Nieuwe Wereld Orde moet worden voorkomen: wordt wakker luister naar Robert Jensen.nl en wordt lid van FVD.... of vertrekken is het laatste middel om EUCCCP te ontlopen. Wie gaat er mee? Tot Hoorns Cees