scheepsvaart verkeer lam gelegd bij Ras El Mandeb - Reisverslag uit Aden, Jemen van Cees - WaarBenJij.nu scheepsvaart verkeer lam gelegd bij Ras El Mandeb - Reisverslag uit Aden, Jemen van Cees - WaarBenJij.nu

scheepsvaart verkeer lam gelegd bij Ras El Mandeb

Door: Cees

Blijf op de hoogte en volg Cees

04 Maart 2006 | Jemen, Aden

4-3-2005
zaterdag traject 2- etappe Masawa- Aden
Beste vrienden en trouwe lezers,

Na alle emotie en commotie van het vorige verhaal is bij mij de ergste irritatie weg genomen en zijn Ymenieten natuurljk "fijne" gasten, vriendelijk, hulpvaardig eigen niets mis mee! We kunnen alleen nog niet weg want de VDGR groep is nog niet in zicht van deze haven en we moeten gezamenlijk door de "Pirate Alley" toch!!! daar voor nemen we deel aan deze groep,het tempo is echter zeer laag; waar ik een klap maak van een dag en nacht dus 200 mijl of zo iets doen zij er 7 dagen over + vaak nog langer en liggen dus nu denken wij bij Asseb, dus nog wel een week zou kunnen duren; we worden dus ongeduldig nu alle electra problemen weer zijn opgelost.

Hans Kieft en Ben Eijssens zijn aan boord, Ben is in afwachting van zijn Kekenee zeilboot, onze beste John en waar ook nog een stel Scandinaviers op zitten die mij al 10 x hebben gebedeld of ze niet met mij konden varen naar Phuket. Aden dus nog een week. Spullen zijn enorm welkom en klussen we de laatste achterstand weg. Chocolade, drop en een DVD van Rot Stewart van Marieke; deze good old gouwe ouwe wordt dus nu ook door de jeugd van deze tijd aanbid zoals wij in die tijd ook niets anders duizende keren draaide; Marieke op een dag ga je Cuby and the Blizzars ook nog leuk vinden, Bintangs, Shoes, Rock & Roll van Hollandse bodem nog wel. Rod Steward one of the best rockers.

We gaan maandag a.s. naar Shanaa de hoofdstad om visa te halen bij de India Ambassade want het zou wel eens Cochin kunnen gaan worden ( De monsoon laat het afweten) en indien zo dan is een visa een must anders wordt je zo de zee weer opgestuurd!

En Unesco heeft deze zeer oude stad uitgeroepen tot World Heritage en wij als Unesco fans moeten dus hier heen, beloofd weer mooie plaatjes.

Kop van mijn stuk van vandaag:
Incident in de zeestraat van Ras El Mandeb,
In deze nauwe zeeweg van 10-15 mijl breed gaat al het scheepvaart verkeer tussen Europa en Het verre Oosten en moet je voorstellen als een drukke boel die op je radar er uit ziet als een onafgebroken stroom van schepen en zoals wij stuurboord rechter zijde van dit gat aan hielden was het scherm aan de linkerzijde geheel gevuld met sterk oplichtende flitsen van tankers, containerschepen maar ook kleine puntjes van coasters en dat ik 2 richtingen en zij die naar ons kijken zien wellicht een nog kleinerpuntje op hun scherm van de LYRA:
dit alles vindt dus plaats binnen in de stuurhut met de ogen gericht op het scherm wat er allemaal gebeurd. Zo far so good.
Tot dat wij een slag naar binnen maakten!!!

Ja dat moet je zo zien dat als de overtocht schuin 128 graden niet mogelijk is dan moet je op een zeker moment dwars oversteken net als bij Rotterdam, maar dan moet je wel tegen of zo dicht mogelijk tegen deze straat aan te zitten anders duurt dit alleen al 20 minuten en er is maar tijd voor 3-4 minuten!!
en ..... dat ging de LYRA, wij dus zien te bewerkstelligen, wil een oversteek kans van slagen hebben. Jullie voelen het wellicht al aankomen; deze manouvre gaf al de enige verwarring bij de velen radarkijkers en kapiteins en zeker een reden om extra het scherm in de gaten te gaan houden want wat zou er kunnen gebeuren als dit zo door ging en de koers een gevaarlijke koers drijgde te worden!. Naast de Lyra voer op 5 kn snelheid gelijk dus aan ons een kleine coaster op een halve mijl en en van de andere zijde op ook weer een halve mijl kwam nog een kleine coaster aan zetten en eigenlijk zo de bocht om kwam waarbij er op het radar een onoverzichtelijke beeld ontstond want er was niet veel ruimte meer over!! Echter gelijk aan onze koers 155 gr kwamen er tussen de stroom schepen 2 joekels opstomen waaronder zo',8000 container P&O bak en wel iets harder dan 5 kn; schatting 15kn normaal varen zij zoal 25-30 kn. Ja en toen gebeurde iets dat voor onze ogen gebeurde zonder dat we iets aan konden doen maar in minder dan 2-3 minuten lag al het verkeer stil, die 2 bakken gingen vol in hun achteruit en bleven net voor de bocht naar de Golf van Aden stil liggen op de dingen die gingen gebeuren! De LYRA lag stil, de 2 coasters voeren langzaam langs elkaar heen en ja nu stond ik voor een dilemma... oversteken of niet?
Ik besloot om op de achtersteven van de P&O bak te sturen en draaide dus 110-90 graden dwars over de straat, de andere giga bak was ook inmiddels verbazingwekkend snel een spookschip geworden, alle lichten uit, zoeklichten aan op zoek naar wat er op het radar zichtbaar was, maar wat was dat dan wel? Moet je weten dat er ook nog een zeer levendig boot verkeer is van houten boten waarmee wordt gesmokkeld (Amstel/heineken sigaretten) en die je niet op het radar ziet, dus rust tot er meer duidelijkheid zou zijn en veiligheid dus boven aan bij deze kapiteins. Het was voor ons dan ook de enige kans wellicht om veilig over te kunnen steken. Daarna al snel na 15 minuten zegge om 13.30 uur loste zich ook de hele stagnatie zich weer op en dit alles zonder vhf radio verkeer; kanaal 16 bleef stil, de nacht pikke donker en wij vervolgde onze koers. Dit incident van stoppende schepen hebben we nog een keer later meegemaakt vlak voor Aden waarin wij gesandwich werden tussen 2 vissers boten en de situatie ook zo werd dat een schip van achterop vol in de achteruit ging om voorrang te geven aan een zeilschip! Netjes doch onverwacht maar wel een getuigenis aan zeilers. Daarentegen hebben we ook wel halsoverkop moeten draaien om schepen op ramkoers te ontwijken.

Deze bijzondere ervaring werd direct daarop gevolgt met een sterk fluorizerende oplichtende zeek door algen; een verschijnsel dat zelfs tot in de WC pot een waar sterren blinkend licht effect geeft; dit keer niet met Dolfijnen zoals in de Golf van Bisqaie maar alleen wel gigantisch wijd om ons heen zo dat alles flitsend verlicht werd in deze donkere nacht.

Al met al werd het 04.00 uur dat wij door deze straat waren en op gps tussen eiland en land voeren waarbij onze adreline peil er voor zorgde dat we absoluut geen slaap kregen. Mooi.

Ciao

Cees, Guido, Hans en Ben
vanuit een warm Aden

• 04 Maart 2006 - 16:19

Lars:

Hoi Cees en de rest,

Fantastisch om de verhalen te lezen. Heb besloten om maar geen weblog bij te houden, tegen jouw verhalen kan ik nl. niet op.
    Vanavond wel weer eens ouderwets te veel gedronken om er voor te zorgen dat de mal voor de HW petfles op tijd af is.

grts en veel plezier.
    Lars

• 04 Maart 2006 - 20:36

Guyonne Schutz:

Beste Cees,
    Je kunt super spannende zeeroof verhalen schrijven en dat ze dan ook nog eens waar gebeurd zijn maakt het alleen nog spannender!!! Ik heb me op de mail lijst laten zetten want dit soort mooie verhalen wil ik niet missen. Doe mijn oude vader de lieve groeten en wie de schoen past trekt hem aan ....... Groetjes Guyonne

• 05 Maart 2006 - 18:39

Marjan:

Hier sneeuwt het en is het af en toe zonnig.Vandaag langs ijsselmeer gerent!!!!!Jullie missen hier niets.xxx

• 07 Maart 2006 - 22:32

Marjan:

Vanavond bij Herman gegetenen reisverslag mee om door te lezen.groeten van herman els rene siem pauline mieke els gisteren ook gezien bij eerste paal/grond verplaatsing start bouw appartementen.herman gaat volgende week naar kenia

• 07 Maart 2006 - 22:54

Mariek:

yoo paps,

Alles gaat goed daar lees ik, tuf m maar lekker door naar de betere landen! ciaooo Mariek

Verslag uit: Jemen, Aden

In 10 jaar rond de wereld

Reizen en avontuur is ooit opgewekt door de kapitein Rob boekjes en daadwerkelijk direct door mijn Broer Jan en neef Rijn Wegener in daden omgezet; beide werden werktuigkundigen op koopvaardij schepen van de Hollandsche Loyd en KNZM met schepen als Gooiland, Amstelland en kwamen beiden thuis met stapels dia's van o.a.Zuid Amerika. Daarna ben ik bevangen geraakt van het echtpaar Jan en Gre Laarkamp met hun "Weeremeer" sloep, een kottergetuigd zeilschip waarmee zij in midden 70tiger jaren naar de Carib vertrokken en waar wij hen in menige haven heb op gezocht.
Met de Olympische gedachte van ons wedstrijdzeilteam Órtho Cneter in Hoorn van de tachtiger en negentiger jaren komt het moment dichterbij dat "önze" kinderen Marcelien en Lobke, de gebroeders Koster en Pim Nieuwenhuis, allemaal nu begin dertigers en M&L al met een SILVEREN OS plak in Qingdao en Lobke nu met Lisa weer opgaat vootr de Gouden plak en ook de Kosters 2012 weer zullen proberen. Dit stimuleerde om zelf na Athene 2004 zelf naar QingdaoOS 2008 door te varen ware; het niet dat de Chinese overheid hier anders over dacht en mij een jaar lang in Hong Kong gevangen hielt!!Na aankomst in Seattle omhoog naar de 2010 OSwinter games Vancouver, met als hoogte punt het 100 ste GOUD voor Nicolien Sauerbreij. Dan de pacific afzakken veeal voor de wind via San Fransisco, San Diego, Cabo San Lucas, Porto Quezal Guatamala, Costa Ricca, Het Kanaal, Cancun Mexico via Fort Lauderdale, Bermuda, Azoren met de LYRA het Hoornsche Hop medio july 2011 in kunnen komen varen!! Met de wens en de hoop dat Marieke deelnemer zal kunnen zijn op London OS2012; dat is onderdeel van deze muissie reis langs OS spelen van West naar Oost!
Waarbij de Pacific Passage en Atlantic Passage de LYRA verscheept zal moeten worden wegens tegengestelde routes dan de tradewinds voorschrijven.
Dit zullen 10 heel mooie onvergetelijke jaren worden, once in a life time.

Cees

GOING NORTH DEEL 2: VERTREK MUYERES

13 Maart 2011

YUCATAN MAYA RUINS BY BIKE
Cees

Reizen en avontuur is ooit opgewekt door de kapitein Rob boekjes en daadwerkelijk direct door mijn Broer Jan en neef Rijn Wegener in daden omgezet; beide werden werktuigkundigen op koopvaardij schepen van de Hollandsche Loyd en KNZHM met schepen als Gooiland, Amstelland en kwamen beiden thuis met stapels dia's van o.a.Zuid Amerika. Daarna ben ik bevangen geraakt van het echtpaar Jan en Gre Laarkamp met hun "Weeremeer" sloep, een kottergetuigd zeilschip waarmee zij in midden 70tiger jaren naar de Carib vertrokken en waar wij hen in menige haven hebben op gezocht. Met de Olympische gedachte van ons wedstrijdzeilteam Órtho Center in Hoorn van de tachtiger en negentiger jaren komt het moment dichterbij dat "önze" kinderen Marcelien en Lobke, de gebroeders Koster en Pim Nieuwenhuis, allemaal nu in de mid veertig en M&L met een SILVEREN Olympische plak hebben gescoord. De Olympische Spelen van Athene waren super en stimuleerde om zelf naar Qingdao te varen ware het niet dat de Chinese overheid hier anders over dacht en Lyra een jaar lang in Hong Kong gevangen hielt!! Dan de winterspelen in Vancouver 2010 zijn alweer ver achter ons en heb ik de Pacific voor de wind en stroom afgevaren met bijna fataal 360 turn en heeft Lyra ook mijn leven gered bij Cape Mendocinno. Via Costa Rica, Panama kanaal all the way North langs Mexico Key West naar Fort Lauderdale: helaas te laat voor de beoogde oversteek naar Bermuda Azores, maar op de Dockwiseboot naar Rotterdam. Nog wel de OS route afmaken en London 2012 met Zilveren Marit Bouwmeester en bronzen Lobke/Lisa met Golden Dorian een geweldig feest.Het HHH was beter dan ooit..wat een feest. Dan 2016 RIO maar helaas geen deelname van Marieke en heeft ze er alweer vier jaar werken als troubleshooter er opzitten.... Inmiddels zijn we oktober 2024 en LYRA bevindt zich in topconditie en is ready for a second world around the globe...misschien gaat Mariek als top coach met Team Odile/? naar Los Angeles 2028 Er is veel gebeurd afgelopen vier jaar en Thierry Baudet FvD doet er alles aan om de waanzin te keren: de Nieuwe Wereld Orde moet worden voorkomen: wordt wakker luister naar Robert Jensen.nl en wordt lid van FVD.... of vertrekken is het laatste middel om EUCCCP te ontlopen. Wie gaat er mee? Tot Hoorns Cees